What causes headaches?

Kaj povzroča glavobol?

Verjetno se je že vsakdo srečal z glavoboli. Pri nekaterih je to kratkotrajna težava, pri drugih pa kronična in dolgotrajna bolezen. Glavoboli so tisti, ki nas lahko izločijo iz aktivnega življenja.

Oglejmo si, kaj ga povzroča in kako se mu učinkovito izogniti...

Na začetku je treba omeniti, da glavobole delimo v dve osnovni skupini, in sicer na primarne in sekundarne glavobole.

Primarni glavobol je bolezen, ki ni povezana z nobeno drugo boleznijo in se pojavlja neodvisno brez opaznih zunanjih vzrokov.

Sekundarni glavoboli so posledica zunanjega vzroka ali simptom druge bolezni, zdravstvenih težav ali poškodbe.

Vzroki za glavobol so številni in jih je težko prepoznati. Predstavljajmo si najpogostejše vzroke za te neprijetne bolečine.

Mišična napetost:

To je široka skupina bolečin zaradi napetosti, ki so posledica napetosti vratnih mišic. Pojavljajo se kot dolgočasne in pritiskajoče bolečine. Ne gre za utripajočo bolečino kot pri migreni. Včasih so te bolečine povezane z občutkom za bruhanje ali omedlevico. Pogosto se kažejo pri delu z računalnikom, takrat je treba prekiniti delo, masirati in sprostiti vratne mišice. Pogosto se pojavijo pri bolj občutljivih ali dovzetnih ljudeh, ki so lažje pod stresom in preobremenjeni. Včasih so lahko povezani tudi z depresijo, tesnobo, napetostjo, pa tudi z motnjami spanja.

Sindrom vratne hrbtenice:

Glavobol, ki ga povzroča vratna hrbtenica, je pogosto posledica nepravilnega sedenja pri delu, pred televizorjem ali volanom. Poleg glavobolov lahko sindrom vratne hrbtenice povzroči tudi bolečine, ki se širijo v roke in ramena, izgubo sluha, mrčenje pred očmi, omotico, občutek mravljinčenja in odrevenelost.

Predmenstrualni sindrom:

Pri številnih ženskah se z začetkom menstruacije zaradi hormonskih sprememb pojavijo glavoboli. V tem obdobju se morajo ženske izogibati alergenim živilom. Pomagajo tudi počitek v temnem prostoru in hladni obkladki.

Glavobol lahko povzroči tudi jemanje hormonskih kontracepcijskih sredstev, pri katerih se lahko pojavijo tudi drugi neželeni učinki, kot so spremembe razpoloženja, bruhanje, povečanje telesne teže in napenjanje dojk. Ženske, ki trpijo za migreno in hkrati jemljejo hormonske kontraceptive, so bolj ogrožene z možgansko kapjo, zlasti če kadijo.

Migrena:

Eden od vzrokov za glavobol je tudi dobro znana in pogosto omenjena migrena. Migrena pogosto prizadene ljudi med 25. in 55. letom starosti, vendar so njeni simptomi pogostejši pri ženskah. Dejavniki za nastanek migrene so različni, od stresa, vremenskih sprememb, hrane, hormonskih dejavnikov, pa tudi izčrpanosti in pomanjkanja spanja. Bolečina običajno postopoma napreduje v močno bolečino, ki običajno prizadene eno stran glave.

Oseba s temi bolečinami ne more nadaljevati dela, potrebuje tišino in mir, pogosto bruha, moteča sta tudi svetloba in hrup. Pogoste glavobole, ki jih povzroča migrena, je vsekakor treba obravnavati in zdraviti pri zdravniku specialistu.

Hortonov sindrom:

Za tovrstnimi glavoboli trpijo skoraj izključno moški in se kažejo kot natančno usmerjena bolečina na enem mestu na eni polovici glave, pogosto v okolici oči, temena in očnice. Pogosto se pojavlja v ponavljajočih se nekajminutnih presledkih, včasih tudi do pol ure. Običajno gre za en do deset napadov na dan. Pojavlja se v neprekinjenih večtedenskih obdobjih. Ta bolečina lahko včasih izgine za več let.

Hrana:

Glavoboli niso nujno povezani z zgoraj omenjenimi simptomi, ampak jih lahko povzročijo tudi nekatere vrste hrane ali pijače. Najpogosteje lahko bolečino povzročijo čokolada, oreščki, sir, kis, čebula, sojina omaka, jetra, dresing ali tako imenovani konzervansi "E".

Včasih lahko slišimo tudi ime sindrom kitajske restavracije v povezavi z glavoboli, pri katerih bolečino sproži snov MSG - mononatrijev glutamat.

Vitamini:

Povzročanje glavobolov je povezano tudi z vitamini. Pojavijo se lahko ob prekomerni uporabi vitaminov A, B6, joda ali selena.

Lakota:

Pogost vzrok za glavobol je tudi lakota, kadar je raven sladkorja v krvi nizka. Tega se lahko znebimo predvsem z uživanjem hrane, ki vsebuje večje količine sladkorjev in beljakovin.

Alkohol:

Drugi sprožilec je tudi prekomerno uživanje alkohola, ko pride do krčenja žil, motenj v uravnavanju vode in elektrolitov ter možganskega edema.

Zdravila

Glavoboli se lahko pojavijo tudi ob pretiranem uživanju nekaterih vrst analgetikov ali zdravil proti bolečinam ali zdravil z neželenimi stranskimi učinki. Te bolečine lahko spremljajo tudi bolezni vratu ali glave, pojavijo pa se lahko tudi v povezavi z nekaterimi medicinskimi postopki.

Nenazadnje je treba preskočiti redni vnos kofeina, zlasti za pivce kave.

Preprečevanje glavobola

Zdaj si bomo ogledali, kako preprečiti glavobol in kaj storiti za preprečevanje:

  • neprekinjen in reden spanec,
  • pregled pri imunologu in odkrivanje morebitnih alergij na hrano,
  • v nobenem primeru ne stradajte, jejte v rednih časovnih presledkih,
  • ne uživajte večjih količin alkoholnih substanc, kofeina, izogibajte se tudi "lahkim" izdelkom in polizdelkom,
  • upoštevajte režim pitja, pri glavobolih zaradi dehidracije je priporočljivo spiti vsaj pol ali liter vode naenkrat,
  • učinkovito obvladovanje stresa, na primer z jogo ali sprostitvenimi tehnikami,
  • omejite prehrano, bogato z maščobami, enostavnimi sladkorji in solmi,
  • opustitev kajenja,
  • redna telesna dejavnost,
  • Spremljajte svoje sprožilce bolečin v živilih in se jim izogibajte,
  • redno dodajanje vitaminov, zlasti vitaminov B, C, D in magnezija,
  • izogibajte se pogosti uporabi analgetikov, ki lahko povzročijo odvisnost ali druge zdravstvene težave, kot so zgaga, želodčne razjede ali driska.
  • Naravni izdelek Salicort balzam vam bo olajšal glavobol.
Back to blog